Geschiedenis

Autoscooter, in de volksmond beter bekend als botsauto's, is een kermis attractie waarop zelfbestuurbare wagentjes op stroom worden aangedreven.

De stalen vloer waarop de wagentjes rijden is de pluspool en het (stalen) net wat boven de wagentjes hangt is de minpool. Door een stalen wiel onder het wagentje en een buigzame stang tegen het net wordt de stroomverbinding tot stand gebracht. De bestuurder kan d.m.v. een voetpendaal de stroom naar de motor laten lopen waardoor het wagentje gaat rijden.

De, op deze pagina afgebeelde, autoscooterbaan is aan het einde van de jaren '40 in het bezit van de fam Saedt, toendertijd Gebr Saedt, gekomen.

Later, eind jaren '50, is de autoscooterbaan overgegaan naar Leo Saedt, de vader van Henk Saedt.

In 1979 heeft diens oudste zoon Henk Saedt de autoscooterbaan overgenomen. Henk Saedt bezoekt nog elke zomer met deze autoscooterbaan de Nederlandse kermissen.

Het bouwjaar en de bouwer van de autoscooterbaan is (helaas) niet meer te achterhalen. Kenners vermoeden dat de baan tussen 1930 en 1940 gebouwd is. Wel is zeker dat de autoscooterbaan in Belgie is gebouwd en daar tot het uitbreken van de tweede wereldoorlog is geexploiteerd.

Wie, tot het moment van uitbreken van de oorlog, de eigenaar van de autoscooterbaan was, is helaas ook niet bekend.

Na de oorlog was Fam v.d. Vorst uit Helmond een 4-tal jaren eigenaar van de baan, waarna de autoscooterbaan werd gekocht door de Gebr Saedt.

Frappant detail is dat de autoscooterbaan tijdens de oorlogsjaren (1940-1945) niet is geexploiteerd.

Eigenaar Henk Saedt kon zich met recht trotse eigenaar noemen van een van de oudste, nog volledig intact zijnde, autoscooterbanen van Nederland.

Zaterdag 26 april 2003 om 16.30 uur sloeg het noodlot toe. Een windhoos verraste de voorjaarskermis in Geldrop.

Persoonlijke ongelukken hebben zich gelukkig niet voorgedaan maar de schade aan de autoscooterbaan was dusdanig groot dat deze niet meer gerepareerd kon worden.

Met veel emotie hebben wij toen afscheid moeten nemen van deze nostalgische  en authentieke autoscooterbaan.

Dankzij de  inzet van verschillende collega's, die wij als grote steun ervaarden,   hebben wij uiteindelijk de autoscooter van Ferdi Gigenack uit Hengelo kunnen overnemen waarmee wij binnen 10 dagen weer mee konden draaien.

Tot op heden is de autoscooter van Henk en Marijke Saedt nog steeds een welkome attractie op de bekende  kermissen in binnen en buitenland.